Akredite Rapor Nasıl İncelenir?

Dezenfeksiyon ürünlerinde %99 oranında bakteri, virüs ve diğer mikropları öldürdüğünü iddia eden ürünlerin gerçekten etkili olup olmadığını nasıl anlayacağız diyorsanız bu yazımızı ve “Akredite Rapor Nedir?” başlıklı yazımızı okuyarak siz de ilgilendiğiniz ürünün ne kadar etkili olduğunu rahatlıkla keşfedebilirsiniz.

“Akredite Rapor Nedir?” başlıklı yazımızda bir dezenfeksiyon ürününün iddia ettiği etkiye sahip olup olmadığını sadece o ürüne ait uluslararası kabul gören akredite raporun ispatlayabileceğini anlatmıştık.

 

Peki akredite raporun olması o ürünü güvenli kılar mı? Cevap hem evet hem de hayır.
  • Evet güvenli kılar, çünkü ürün uluslararası standartlarda test edilmiştir ve gerçekten ne kadar etkili olduğunu akredite rapor ile göstermiştir.
  • Hayır güvenli kılmaz, çünkü akredite raporundaki sonuçları tanıtım materyallerinde doğru ve anlaşılır bir şekilde yansıtmayabilir ve tüketici bu durumda akredite raporu incelemeyi bilmez ise yanılabilir.

 

Aşağıdaki 3 şamayı takip ederek ilgilendiğiniz dezenfeksiyon ürününün güvenilir, etkili ve ihtiyacınızı karşılayan bir ürün olup olmadığına karar verin.

 

1- Akredite raporu incelemek için öncelikle akredite raporun gerçekten imzası olan akredite laboratuvar tarafından hazırlandığını teyit etmeniz gerekmektedir.

İlgilendiğiniz ürünün akredite raporuna ulaştığınızda ilk yapmanız gereken akredite raporun sahte olmadığını doğrulamak olmalıdır. Raporda bir karekod var ise bu karekodu okutarak belgeyi doğrulayabilir ve orijinal haline ulaşabilirsiniz. Raporda bir karekod yer almıyorsa raporu hazırlayan laboratuvar ile iletişime geçerek belgeyi doğrulayabilir ve belgedeki sonuçları teyit edebilirsiniz.

 

2- Akredite raporu hazırlayan laboratuvarın, raporda yer alan analiz kapsamında akredite olup olmadığını teyit etmeniz gerekmektedir.

Bir laboratuvarın akredite olması, o laboratuvarın tüm analizleri akredite bir şekilde yapabileceği anlamına gelmemektedir. Akredite laboratuvarlar belli analizler kapsamında uluslararası akredite denetleyici kurumlar (Örneğin TÜRKAK) tarafından belli periyotlarda, uluslararası standartlarda denetlenir ve sadece denetimlerden başarı ile geçtikleri analizlerde akreditasyona sahip olurlar.

Raporu hazırlayan laboratuvarın raporda ifade edilen analiz için akreditasyonu bulunup bulunmadığını, ilgili uluslararası akredite kurumun resmi internet adresinden teyit edebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için dezenfeksiyon ürünü özelinde incelemelerimizin yer aldığı “Akredite Rapor Okumaları” başlıklı serimize göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.

 

3- İlk iki aşamadaki doğrulamalardan geçen akredite raporlar için dikkat etmeniz gereken son nokta analizin hangi şartlarda gerçekleştirildiğini ve nasıl sonuçlandığını kontrol etmektir.

Dezenfeksiyon ürünleri doğru kullanılmadığı takdirde ne yazık ki etkisi önemli ölçüde azalmaktadır. Bu nedenle dezenfeksiyon işlemini başarılı ve etkili bir düzeyde sağlayabilmek için ürünlerin kullanım talimatına ve akredite raporlarında analizin gerçekleştirildiği şartlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kullanım talimatını ve akredite analiz raporunu dikkatli bir şekilde okumalı ve ilgili dezenfeksiyon ürününün hangi ortamlar için uygun olduğuna, dezenfeksiyon yapacağınız ortamda ne kadar bekletilmesi gerektiğine, bu şartlarda ürünün mikroorganizmalar üzerinde % kaç oranında dezenfeksiyon sağladığına ve dezenfeksiyon işlemi sonrasında ne yapılması gerektiğine dikkat etmelisiniz. Örneğin evinizde mikroorganizma giderdiğini iddia eden bir çamaşır suyu bulunuyor ise çamaşır suyu ambalajını dikkatli bir şekilde okuduğunuzda aslında çamaşır suyunu dezenfekte edeceğiniz yüzeyde minimum 5 dakika bekletmeniz gerektiğine, çamaşır suyunu solumamanız gerektiğine ve 5 dakikalık bekleme süresinin ardından çamaşır suyu ile dezenfekte ettiğiniz yüzeyi bol su ile durulamanız gerektiğine dair bir kullanım talimatı yazısı göreceksinizdir.

İlgilendiğiniz yüzey, hava ve su dezenfeksiyon ürünlerinin akredite raporlarını nasıl okuyabileceğinize dair örnek akredite raporlarımız üzerinden açıklamalarımızın yer aldığı “Akredite Rapor Okumaları” başlıklı serimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Sterilisa’nın uluslararası kabul gören akredite test ve analiz raporlarına sahip dezenfeksiyon cihazlarını incelemek için hemen www.sterilisa.com.tr‘yi ziyaret edin.