Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve birçok sağlık kuruluşu yüzeylerden hastalık kapmamamız için temas ettiğimiz yüzeyleri sık sık dezenfekte etmemiz gerektiğini belirtiyor. Evlerimizde, okullarımızda, hastanelerimizde, iş yerlerimizde ve sosyal hayatımızda yüzeylerdeki bakteri, virüs ve diğer hastalık yapıcı mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek, yani yüzeyleri dezenfekte etmek için çeşitli sıvı formda yüzey dezenfektanları ve elektronik yüzey dezenfeksiyon cihazları tercih ediyoruz. Her iki dezenfeksiyon yöntemi de doğru kullanımda yüzeylerdeki mikroorganizmaları etkili bir şekilde yok etmekte ve temas ettiğimiz yüzeyleri güvenli hale getirmektedir.
Bir yüzey dezenfektanını doğru kullanmak için dezenfektanın kullanım talimatı ve akredite raporu mutlaka dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Aksi takdirde yüzey dezenfeksiyonu işlemi eksik ve yetersiz kalabilir, daha da önemlisi yüzey dezenfeksiyon işlemi yaralanmalara ve sağlık tehlikelerine yol açabilir. Aşağıda “Bir yüzey dezenfektanının kullanım talimatı ve akredite raporu nasıl incelenir?” ve “Bu belgeler doğrultusunda yüzey dezenfektanı nasıl doğru kullanılır?” sorularını sizler için yanıtladık.
-
Kullanım Talimatı İncelemesi
Her üründe olduğu gibi yüzey dezenfektanları ürünlerinde de yanlış kullanımlar yaralanmalara ve sağlık tehlikelerine yol açabilmektedir. Bu nedenle sıvı formda olan veya elektronik olan bir yüzey dezenfektanını kullanmadan önce güvenli ve etkili bir kullanım için kullanım talimatını dikkatli bir şekilde okumamız gerekmektedir.
Sıvı formdaki dezenfektanlarda genellikle kullanım talimatı ve güvenlik önlemleri dezenfektanın ambalajının üzerinde yer alırken elektronik dezenfeksiyon cihazlarında kullanım talimatı cihazın yanında bir kılavuz şeklinde tüketiciye sunulmaktadır.
Bir kullanım talimatını okurken özellikle şu iki sorunun cevabını mutlaka aramanız gerekmektedir:
-
Bu dezenfektanı hangi koşullarda kullanabilirim?
-
Bu dezenfektanın yüzeyde ne kadar süre ile bekletilmesi gerekir?
Dezenfektanlar, mikroorganizmalar üzerinde hücre öldürücü bir etkiye sahip olduğu için yanlış kullanımda insan ve hayvan hücresinde de zararlı etkiler meydana getirme ihtimali bulunmaktadır. İnsana ve çevreye zararları önlemek adına dezenfektanların kullanım talimatlarında kullanım koşulları detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Lütfen kullandığınız dezenfektanın kullanım talimatında doğru kullanım şekli uygun bir dilde anlatılmamış ise üretici/satıcı firma ile iletişime geçerek doğru kullanım şeklini öğrenin veya doğru kullanım şekli detaylı ve uygun dilde açıklanmış dezenfektanları tercih edin. Aşağıda sıvı dezenfektanlar ve elektronik dezenfektanlar için kullanım talimatlarında yer alan temel uyarıları ve bilgileri dezenfektanlarınızı doğru kullanabilmeniz adına sizler için derledik.
Yukarıdaki talimatlara bakıldığında ne yazık ki halk arasında sıvı formdaki dezenfektanların yetersiz güvenlik önlemleri ve eksik bir temas süresi ile kullanıldığını görmekteyiz. Sıvı formdaki dezenfektanların solunması ve deriye teması oldukça sakıncalıdır ve uzun vadede ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu nedenle sıvı dezenfektan kullanırken mutlaka solunum maskesi, eldiven ve gözlük kullanılmalıdır. Sıvı dezenfektan yüzeyde 5 dakika, tuvalette gece boyu bekletilmeli ve ardından bol miktarda su ile yıkanarak yüzeydeki nano ve mikro boyuttaki kimyasal kalıntılar giderilmelidir. Bol su ile durulama işlemine kadar maske takılarak ve etkili bir havalandırma oluşturularak solunum yollarının korunmasına dikkat edilmelidir.
Yukarıdaki talimatlara bakıldığında elektronik dezenfeksiyon cihazlarında herhangi bir şekilde kimyasal tehlikesi bulunmadığı, yüzeyde kalıntı bırakmadığı, soluma yolu ile vücuda zararlı madde girişi olmadığı, su ile durulama gerektirmediği, doğrudan temas etmediği sürece cilde ve göze bir zararı olmadığı, maske, eldiven ve gözlük takma zorunluluğu bulunmadığı görülmektedir.
-
Akredite Rapor İncelemesi
1. Adım: Akreditasyon Numarası Bulma
Akredite rapor belgesi açılarak aşağıdaki raporda işaretlendiği gibi raporu hazırlayan laboratuvarın akreditasyon numarası bulunur. Bir laboratuvarın akreditasyon numarası, laboratuvarın hangi analizlerde akredite olduğunu göstermektedir ve akreditasyon alınan kurumun (Örn. TÜRKAK) resmi internet adresinden bu numaranın geçerliliği kontrol edilmelidir.
2. Adım: Akreditasyon No Kontrolü
Laboratuvarın akreditasyon aldığı kurumun resmi internet adresine gidilerek akredite kuruluş arama sayfasına ulaşılır. Laboratuvarın akreditasyon numarası, ilgili kutucuğa yazılarak arama işlemi gerçekleştirilir. Arama yaptığımızda raporu hazırlayan laboratuvar karşımıza çıkıyor ise akreditasyon numarası geçerli demektir.
TÜRKAK Akredite Kuruluş Arama Sayfasına aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz:
https://asist.turkak.org.tr/tr/accreditation/accreditationagencysearch
3. Adım: Akreditasyon Dosyasının Bulunması
Raporu hazırlayan laboratuvarın akreditasyon numarası kontrol edildikten sonra laboratuvarın akreditasyon dosyası bulunarak akreditasyon kapsamı incelenmeli ve rapordaki analiz için akredite olup olmadığı tespit edilmelidir. Laboratuvarın akreditasyon kapsamını gösteren dosya, akreditasyon numarası ile yapılan aramada aşağıdaki gibi bir görsel ile karşımıza çıkmaktadır. Aşağıdaki görselde olduğu gibi arama yapıldıktan sonra işaretli alana tıklama yapılarak laboratuvarın akreditasyon dosyasına ulaşılır ve önizleme yapılarak dosya görüntülenir.
4. Adım: Akreditasyon Kapsamının İncelenmesi
Laboratuvarın akreditasyon dosyasından, analiz raporunda yer alan analizin metodunda akredite olup olmadığı kontrol edilir. Bunun için analiz raporu açılarak aşağıdaki raporda olduğu gibi analiz metodu bulunur. Bulunan analiz metodunun akreditasyon dosyasında mevcut olup olmadığı kontrol edilir.
5. Adım: Karekod ile Doğrulama
Raporun üzerinde oynama yapılıp yapılmadığı raporda yer alan karekod okutularak kontrol edilir.
6. Adım: Temas Süresi Bulma
Akredite rapor okunarak temas süresi bulunur. Örneğin aşağıdaki raporda cihazın yüzeye 2 cm mesafeden tutulduğunda 1 saniyede 450 cm2 alanı %99,999 oranında dezenfekte ettiği görülmektedir.